< Попередня новина

22.11.2016 09:49 - давність новини: 7 р.
Автор:  Клак Олена
Категорія: Загальні новини

ЖОВКВУ ВІДВІДАВ ЕКСПЕРТ ЄС

17-18 листопада 2016 року у місті перебував експерт Європейського Союзу, метою якого була незалежна оцінка процесу виконання проекту COMUS у Жовкві та перспектив його подальшого розвитку.
Алі Дагстер, експерт моніторингової групи Європейського Союзу, спілкувався із міським головою Петром Вихопнем, секретарем міської ради Андрієм Мазаном, директором ДІАЗ Володимиром Геричем, менеджером проекту Оленою Клак та деякими учасниками групи зацікавлених сторін. Окрім цього він відвідав об’єкти культурної спадщини, які громада пропонує для розробки та реалізації проектів ревіталізації та реконструкції. До таких об’єктів відносяться Жовківська синагога, площа Вічева із її житловою забудовою, Жовківський замок. Поміж тим жовківчани ознайомили європейського експерта із досягненнями у сфері збереження культурної спадщини та результатами вже реалізованих проектів.
ДОВІДКОВО. Проект COMUS - спільний проект Ради Європи і Європейської Комісії «Урбаністичні стратегії в історичних містах, керовані громадами», спрямований на розробку інноваційних моделей міського планування, що сприяють розв’язанню практичних проблем в історичних містах. Проект реалізується одночасно в 6 країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство»: Україна, Грузія, Молдова, Вірменія, Азербайджан, Білорусь. В основі проекту лежать напрацювання попереднього пілотного проекту «Реабілітація культурної спадщини історичних міст» (2009-2011).
Проект передбачає комплексну взаємодію органів влади усіх рівнів і місцевих громад з метою покращення існуючого міського середовища невеликих історичних міст, зупинення деградації історичного середовища та заохочення місцевих мешканців до активної участі в процесі прийняття рішень і розробки стратегії розвитку міста.