< Попередня новина

23.11.2017 09:12 - давність новини: 6 р.
Автор:  Бучко Андрій
Категорія: Energo

Жовкву «проінспектували» експерти Європейського Союзу

У  Жовкві відбулась робоча зустріч різних сторін у рамках реалізації проекту «Реалізація першого етапу модернізації комунальної котельні та району, що нею опалюється».
Участь у зустрічі взяли міський голова Жовкви Петро Вихопень, команда з реалізації проекту у Жовкві, експерти проекту – Норберт Пехерсторфер, Лєшек Кспровіч, Дмитро Іваненко, Андрій Удовик, начальник КП «Жовкватеплоенерго» Роман Курнат, а також представники підприємства, яке займається виготовленням проектно-кошторисної документації.
Метою зустрічі було обговорити перебіг реалізацію проекту. Учасники зустрічі обговорили як ті етапи проекту, які ще тривають, так і ті, які вже завершились.
- Залишився лише один невпроваджений етап – модернізація котельні, - розповіла керівник проекту у Жовкві Світлана Підсосна. – Наразі виготовлено проектно-кошторисну документацію на закупівлю котла у комунальну котельню по вул. Лесі Українки.
Експерт програми «Угода мерів» Європейського Союзу Норберт Пехерсторфер порекомендував, аби на стадії формування тендерної документації для закупівлі котла, було передбачено гарантію, що після пусконалагодження котел зможе працювати на рівні, які передбачені його технічними характеристиками.
Водночас технічний експерт Команди підтримки зазначив, що такі вимоги передбачити дуже складно, адже українське законодавство подібних гарантій від постачальника обладнання не передбачає.
Орієнтовними термінами, коли відбуватимуться роботи зі встановлення котла, є весна 2018 року. До того часу відповідна проектно-кошторисна документація повинна пройти експертизу, також необхідно буде провести тендер на закупівлю котла, після чого – чекати на постачання обладнання.
Експерти і команда проекту відвідали дошкільний навчальний заклад №2, де завершено роботи з реконструкції із впровадженням енергозберігаючих технологій, а також комунальні будинки, де встановлені індивідуальні теплові пункти. Так, зокрема, експерти оглянули, зокрема, вікна, які були замінені, систему вентиляції, теплу підлогу, сонячний колектор, індивідуальний тепловий пункт.
Норберт Пехерсторфер зазначив, що дуже радий збереженню у Жовкві централізованої тепломережі, яка є важливою складовою комунікацій міста. Також він поцікавився тим, як відбувається облік використаної енергії, процедура обробки даних на об’єктах, де встановлені індивідуальні теплові пункти.
За підсумками огляду об’єктів, які були або ще перебувають на реконструкції у Жовкві в рамках програми «Угода мерів», експерти відзначили досягнення міста та команди проекту у втіленні енергоефективних заходів. Також вони дали свої поради щодо наступних етапів реалізації проекту.