< Попередня новина

17.05.2017 15:08 - давність новини: 7 р.
Автор:  Жовківська МР

Жовква та німецький Деліч співпрацюватимуть у напрямку енергозбереження

15-16 травня Жовкву відвідала делегація міста Деліча – міста-парнера Жовкви з Німеччини. У її складі був бургомістр, керівники комунальних підприємств, представники депутатського корпусу.
Візит німецької делегації передбачав офіційну зустріч з міською владою Жовкви, відвідування комунальних об’єктів та історичних пам’яток.
Темою зустрічі представників міст-партнерів була робота у напрямку енергозбереження. Для Жовкви вона є актуальною, оскільки місто активною розвивається у цьому напрямку і реалізує проект за кошти Європейського Союзу, який передбачає низку втілення низки енергоефективних заходів у комунальних об’єктах.
Бургомістр Деліча та міський голова Жовкви розповіли про політику своїх міст в контексті втілення заходів з енергозбереження.
Мер міста Деліч Манфред Вільде презентував місто та об’єкти у ньому, у яких втілено енергоефективні заходи. Такими, до прикладу, є комунальні початкові та середні школи у місті, дитячий садок, а також приватні підприємства – біореактор, агрофірма тощо.
- Коли ми вирішуємо де і який об’єкт реконструювати, будувати чи впроваджувати енергоефективні технології, то враховуємо соціальних склад мешканців того району міста, де це плануємо робити, - розповів Манфред Вільде. – Для того, щоб ці проекти були реалізовані вдало і це давало необхідні результати протягом багатьох наступних років, мусимо знати, на кого розраховувати – дітей, пенсіонерів чи молодих людей.
За словами німецьких партнерів, останні заходи з енергозбереження у Делічі на 70 – 90% фінансували за кошти з державних фондів.
- Наразі ми втілюємо проект з будівництва школи для 5-11 класів та спортзалу. Їхня вартість складає 7,5 та 3,2 млн. євро, - додав бургомістр Деліча.
Міський голова Жовкви Петро Вихопень презентував місто. Він коротко розповів про його історію, структуру міської ради, комунальне господарство, бюджет міста.
- На жаль, за 25 років бюджет міста не дозволяв модернізувати інфраструктуру Жовкву. Тому зараз у цьому ми відчуваємо гостру необхідність, - зазначив Петро Богданович.
Мер Жовкви зазначив, що у минулому році до міста вдалося залучити 9 млн. грн., а цього року планується 35 млн. грн (при бюджеті міста на 2017 рік - 15млн грн)
- Ми розробили «План сталого енергетичного розвитку». Це дало можливість залучити кошти Європейського Союзу для втілення цих проектів, - додав Петро Вихопень. – Загалом, місто працює над створенням сприятливого інвестиційного клімату для ведення бізнесу у Жовкві.
Петро Вихопень розповів, що місто впроваджує проект у рамках програми «Демонстраційні Проекти – Угода Мерів», у рамках якого завдяки коштам Європейського Союзу буде проведено реконструкцію комунальної котельні, дитячого садка та встановлення ІТП в 5 комунальних будинках на суму 860 тис. євро.
Керівники Жовкви та Делічі обмінялися думками та розповіли особливості про реалізацію різноманітних проектів в Україні та Жовкві. Так, незважаючи на велику різницю у бюджетних можливостях в обох містах, спільним для них є необхідність залучення інвестиційних коштів. Разом з тим, Петро Вихопень підкреслив різне ставлення до заходів з енергозбереження в українців та німців.
- Раніше, коли я побував у Делічі, побачив різницю в розумінні енергоефективності. В Україні люди оцінюють енергоефективність у кіловатах та ватах, а в Німеччині – саме як ефективно використовувати енергію, - зауважив мер Жовкви.
У свою чергу, Манфед Вільде уточнив, що німці змушені так робити, оскільки це має суттєвий вплив на бюджет кожної родини.
Представники делегації Деліча зазначили, що вони готові допомогти Жовкві у продовженні втіленні енергоефективних заходів у рамках підписаної співпраці між обома містами. Бургоміст запропонував, аби кілька фахівців із енергозбереження Жовкви пройшли стажування у Делічі для отримання необхідного досвіду у цьому напрямкові. Крім того, сторони домовилися восени цього року провести спільну  наукову конференцію у Жовкві.
Петро Вихопень подарував Манфреду Вільде «Атлас історичних міст», присвяченій Жовкві. У свою чергу, бургомістр Деліча подарував меру Жовкву картину з панорамою німецького міста 1648 року.