< Попередня новина

15.12.2017 15:35 - давність новини: 6 р.
Автор:  Бучко Андрій
Категорія: Energo

«Втілення проектів з енергозбереженням є хорошим уроком для Жовкви»

13-14 грудня у Мінську (Білорусь) відбулась спільна конференція  Програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти» і Проекту ЄС «Угода мерів Схід» «Угода мерів Схід: спільні дії у напрямку клімату й енергії».
Учасниками конференції були керівники програм і проектів, які фінансує Євросоюз, представники національних і територіальних координаторів і структур підтримки Угоди мерів, міські голови міст-підписантів цієї ініціативи.
Жовкву на конференції представляв міський голова Петро Вихопень. Він, зокрема, взяв участь у панельній дискусії. Петро Богданович коротко презентував місто, структуру органу місцевого самоврядування, бюджет і шляхи його наповнення. У своїй презентації він розповів про збереження, реконструкцію і модернізацію системи центрального теплопостачання, про досвід Жовкви у напрямку впровадження енергозберігаючих технологій. Зокрема, міський голова зазначив, що відправною точкою у цьому стало підписання «Угоди мерів», яка дала можливість взяти участь і перемогли у програмі «Демонстраційні проекти» і втілити плани з впровадження енергозберігаючих технологій.
Петро Вихопень виокремив кілька основних проблем, з якими Жовква зіштовхнулась під час реалізації проекту. Першою з них є відсутність відповідного досвіду з впровадження енергоефективних проектів. Іншою, не менш важливою, є нестача спеціалістів для таких робіт. Відсутність балансу фінансування енергоефективних заходів в бюджетних закладах через фінансування їх з різних рівнів, а також недостатня кількість коштів в бюджеті міста для співфінансування проектів створило додаткові перешкоди під час втілення проектів.  Ключовою проблемою також є невідповідність законодавства України та ЄС щодо сплати ПДВ.
- Незважаючи на такі труднощі, ми змогли отримати хороші уроки, - зазначив Петро Вихопень. – По-перше, навчились виготовляти енергію за допомогою відновлювальних джерел енергії. По-друге, інформаційно-просвітницькі заходи, які були проведені, змінили уявлення і думки людей щодо використання альтернативних джерел.
Також міський голова Жовкви додав, що енергоефективні проекти дали змогу залучити як грантові, та приватні інвестиційні кошти.
Учасники дискусії погодились з логікою кроків, за якою спершу варто проводити термомодернізацію об’єктів, у які тепло надходить, а також тепломереж, і лише після цього розраховувати необхідну потужність котелень.