< Попередня новина

21.03.2022 17:41 - давність новини: 2 р.
Автор:  Жовківська мр
Категорія: Загальні новини

Всесвітній день води – 2022. «Підземні води, як одна з основних частин водних ресурсів»

Підземні води — це частина водних ресурсів Землі; загальні запаси підземних вод суші становлять понад 600 млн.км3. На них припадає 4 % від загального обсягу гідросфери планети. Прогнозні ресурси підземних вод в Україні, придатних для побутового і господарського використання, становлять 21 км3/рік. Вони мають велике значення в природі та господарській діяльності людини. Це найважливіше джерело живлення рік та озер; забезпечують рослини вологою і розчиненими в ній речовинами. Широко використовуються людиною для господарсько-побутових, промислових і сільськогосподарських цілей. Із термальних вод одержують багато різних хімічних речовин (йод, глауберову сіль, борну кислоту, різні метали). Теплову енергію підземних вод використовують для обігрівання будинків, теплиць, одержання енергії; підземні води застосовують для лікування цілого ряду захворювань людини.
Вік води на Землі 2,7 млрд. років. Цікаво, що хоча 70% земної поверхні вкрито водою, 97,5% складає солона вода. З решти 2,5% прісної води майже 68,7% – це замерзла вода крижаних шапок і льодовиків.
В Україні ми схильні думати, що брак питної води – проблема інших країн. Але це далеко не так. Майже у всіх регіонах країни ми бачимо жахливе забруднення водойм. Зміни клімату спричиняють додаткове навантаження на наші водні запаси, які внаслідок високих температур стають маловодними.
Для того, щоб привернути увагу до збереження запасів прісної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання, Генеральна Асамблея ООН у 1993 році ухвалила щорічне офіційне відзначення  Всесвітнього дня водних ресурсів у день 22 березня.
Кожного року Всесвітній День Води присвячується певній темі. Цьогоріч тематика Всесвітнього дня води: «Підземні води».
Цінність води є набагато більшою, ніж її ціна. Ми всі  щоденно використовуємо воду у побуті, на виробництві та у сільському господарстві. Вода має величезне значення для культури, охорони здоров’я, освіти, економіки та цілісності нашого природного середовища.           Якщо ми не будемо  берегти воду та раціонально її використовувати, то ми ризикуємо бути обмежені в використанні цінного ресурсу.
Кожен з нас має можливість внести свій вклад у справу збереження водних ресурсів. У нашому повсякденному житті ми повинні пам’ятати прості, але важливі та ефективні правила:
– вчасно закривати крани та підтримувати їх у справному стані – це збереже десятки літрів прісної води;
– користуватися пральною чи посудомийною машинами лише при повному завантаженні;
– віддавати перевагу душу замість ванної;
– вимикати воду під час чищення зубів;
– використовувати безпечні безфосфатні миючі засоби;
– не засмічувати водойми побутовими відходами;
– не мити автомобілі на берегах річок та озер;
– не змивати ліки та сміття в каналізацію;
– не використовувати туалет як сміттєвий бачок;
– збирати  дощову воду для поливу саду та городу.
Для людини дуже важливо пити чисту воду – це одна з основних складових здоров’я, як і чисте повітря, здорова їжа і фізична активність.
Вода – дуже цінний та життєво необхідний ресурс. Не будьте байдужими до свого майбутнього, розпочинайте берегти воду вже сьогодні!