< Попередня новина

21.07.2021 10:19 - давність новини: 3 р.
Автор:  Міністерство ОЗУ ЖРВ
Категорія: Загальні новини

Всесвітній день боротьби з гепатитом

Розповсюдження та профілактика парентеральних гепатитів

До групи вірусних гепатитів, що передаються парентеральним шляхом відносяться–гепатитВ,гепатитС, гепатит Д (змішана інфекція, яка характеризуються значним поширенням, високим рівнем захворюваності, часто важким перебігом, схильністю до переходу в хронічну стадію та ускладненнями).Вірусні гепатити представляють одну з найважливіших проблем медицини всіх країн світу. На сьогоднішній день майже третя частина населення Землі інфікована вірусом гепатиту В, а за темпами та масштабами поширення ця інфекція перевищує захворюваність СНІДом та туберкульозом. Таку ж гостру проблему для людства викликає і захворюваність вірусним гепатитом С. У світі на гепатит С хворіють приблизно три відсотка від усього населення (до 500 млн осіб), в Україні 3% від кількості всього населення – це близько 1 млн.
Джерелом інфекції являються хворі гострими і хронічними формами та вірусоносії. Важливе значення в передачі інфекції відіграють особи з безсимптомним та малосимптомним протіканням хвороби. Сезонність при даних інфекціях не характерна.

Де і як можна заразитися вірусами  гепатитів?

Заразитися можна при проведенні пірсингу, татуажу, голкорефлексотерапії, в косметичних салонах (манікюр, педикюр, проколювання вух та ін.), при наданні стоматологічної допомоги, при хірургічних втручаннях тощо інструментами, забрудненими кров»ю хворого чи носія, а також при спільному використанні бритв, манікюрних наборів і навіть зубних щіток (коли щітка забруднена інфікованою кров’ю, що може стати причиною інфікування). Високий ризик інфікування у місцях позбавлення волі. Якщо грубо порушуються санітарні норми, то місцем інфікування може стати будь-який кабінет, де проводяться медичні маніпуляції.
Медичний персонал може інфікуватися безпосередньо  на работі, при проведенні маніпуляцій, при травмах під час роботи з інфікованою кров’ю та її компонентами, під час операцій, при необережному поводженні із забрудненими інструментами, при лабораторних аваріях. Ризик захворювання вірусними гепатитами В і С при медичних маніпуляціях зберігається і в розвинених країнах.
Основний механізм інфікування -  парентеральний, тобто через кров. Найчастіше інфікування відбувається при введенні достатньої кількості інфікованої крові та її компонентів (серед наркоманів це при користуванні загальною голкою). Переливання крові, яка містить вірус гепатиту С, в 50-80% випадків призводить до розвитку посттрансфузійного гепатиту. Високий відсоток інфікованості (у 20 разів вище ніж у здорових людей) мають хворі які перебувають на постійному гемодіалізі. Навіть один контакт з кров’ю чи іншими інфікованими матеріалами може спричинити захворювання.Вірусні гепатити В і С не передаються повітряно-краплинним шляхом (при розмові, чханні, із слюною), при потисканні рук хворої людини, при користуванні загальним посудом, їжею чи напоями. Передача інфекції в побуті обов»язково відбувається шляхом попадання частинок крові від хворого або носія іншій особі при пошкоджених шкірних покровах  (порізи, травми, тріщини). Хворі та носії не повинні бути ізольованими від членів сім’ї і суспільства, їм не потрібно створювати особливі умови праці, обмежувати або відстороняти їх від навчання, догляду за дітьми тільки тому, що вони інфіковані.  

Що потрібно робити, щоб уникнути інфікування ?

•Ніколи не користуватися чужими бритвами, станками, зубними щітками та іншими предметами на які може потрапити кров інфікованої особи.
•Медичні працівники повинні дотримуватись техніки безпеки при роботі з гострими предметами, при проведенні медичних маніпуляцій використовувати рукавички, отримати щеплення проти вірусного гепатиту В.
•Якщо ви прийшли в будь-який медичний заклад, дивіться щоб всі потенційно небезпечні маніпуляції проводилися одноразовими інструментами.
•Добре подумайте перед тим як піти і зробити татуювання або пірсинг, дивіться куди і до кого ви йдете. Перед виконанням цих маніпуляцій майстер повинен добре вимити руки з милом, обробити їх антисептиком, натягнути одноразові рукавички.
•Єдиний шлях профілактики інфікування вірусами гепатиту В і С – це підвищена обережність, необхідно уникати процедур з використанням предметів необроблених дезінфікуючими засобами.
•Сьогодні тільки лікарі можуть реально захистити своїх пацієнтів від інфікування вірусами гепатитів, рекомендуючи їм отримати профілактичне щеплення проти гепатиту В. Вакцина проти гепатиту В безпечна та ефективна

Вірусний гепатит А

Це  гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.
Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів  (в середньому 15-35 днів).
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання  рекомендуємо:

•відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
•Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
•Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
•Воду з децентралізованих джерел (колодязів, каптажів, тощо) перед вживанням кип’ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися;
•Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
•Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою; Розливне молоко обов’язково кип’ятити;
•Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі

Бережіть своє здоров’я!