< Попередня новина

26.03.2019 09:14 - давність новини: 5 р.
Автор:  Бучко Андрій
Категорія: Energo

У Жовкві відкрили котельну, яка може працювати на двох видах палива

У Жовкві відкрили сучасну котельню, яку реконструювали відповідно до європейських стандартів.
У вівторок, 26 березня, у Жовкві відбулось відкриття реконструйовану комунальну котельню по вул. Лесі Українки, 5. Її провели за кошти Європейського Союзу у межах програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» проекту «Реалізація першого етапу модернізації комунальної котельні та району, що нею опалюється».
Комунальна котельня у Жовкві була збудована понад 35 років тому. Тут були встановлені газові котли. За опалювальний сезон котельня споживала 110 – 150 тис. м. куб газу. Роботи з її реконструкції передбачали ремонт як самої будівлі (заміна вікон, внутрішній ремонт, оздоблювальні роботи), так і впровадження енергоощадних технологій. Зокрема, раніше у котельні працювало два старих газових котли, які замінили на один твердопаливний, потужністю 500 кВт, та на один газовий, потужністю 820 кВт. Крім того, у котельні встановили паливоподачу «живе дно», бак акумулятора, установку хімводоочищення, збудували склад зберігання палива, замінили мережні насоси.
Вартість робіт з реконструкції котельні склала 8 млн. 600 тис. грн.
- На 1 млн. місцевого бюджету ми залучили майже 9 млн. грн. з Європейського Союзу та обласного бюджету, - зазначив міський голова Жовкви Петро Вихопень.
В основному, котельня працюватиме на відходах деревини – газовий котел будуть задіювати при значному зниженні температури повітря.
- Приємно, що ми маємо на території міста такий позитивний результат, який можемо ставити в приклад містам обласного значення та Львову, - зазначила заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак.
- Сподіваюсь, Жовква отримає великі перевагу, здобутки, кошти будуть збережені у місцевому бюджеті і результати проекту будуть довготривалими, - зазначив представник Європейського Союзу в Україні Йоганнес Бауер.
До слова, завдяки використанню альтернативних видів палива, як от відходи деревини, у 2018 році у Жовкві вдалось зекономити близько 650 тис. грн. і зменшити викиди вуглекислого газу на 1 тис. тонн. Загалом, у місті близько половина централізованого тепла виробляється за допомогою альтернативних джерел.
Додамо, раніше, окрім реконструкції котельні, у Жовкві в межах проекту «Реалізація першого етапу модернізація комунальної котельні та району, що нею опалюється», було замінено частину теплотраси, у кількох комунальних багатоквартирних будинках встановлені індивідуальні теплові пункти – установки, які регулюють теплопостачання залежно від зміни температури зовнішнього повітря, а також реконструйовано один дошкільний навчальний заклад. В останньому, зокрема, встановили сонячний колектор, систему підігріву підлоги, збору дощової води, індивідуальний тепловий пункт.
Загальна ж сума проекту Європейського Союзу, на які у Жовкві провели заходи з енергозбереження, склала 860 тис. євро, з яких 688 тис. євро – кошти ЄС.