< Попередня новина

12.10.2017 09:43 - давність новини: 7 р.
Автор:  Бучко Андрій
Категорія: Energo

У Жовкві відкрили дитсадок з енергозберігаючими технологіями

У Жовкві відбулось урочисте відкриття одного із дошкільних навчальних закладів. Його реконструювали із впровадженням енергозберігаючих технологій.
Реконструкція дитсадка №2 «Калинонька», що по вул. Лесі Українки, 29 у Жовкві, відбулась у межах проекту «Реалізація першого етапу модернізації комунальної котельні та району, що нею опалюється». Проект, у свою чергу, втілюється у рамках програми Європейського Cоюзу «Угода мерів – Демонстраційні проекти».
Дитсадок «Калинонька» у Жовкві відвідує 174 дитини. Його реконструкція тривала понад три місяці – з середини травня до початку вересня. Це – перша така реконструкція дитсадка за майже 40 років його існування. Робота ж самої дошкільної установи, у зв’язку з цим, була тимчасово призупинена.
За час реконструкції у дитсадку провели комплекс робіт як з термомодернізації, так і самий ремонт. Так, тут було встановлено 63 двокамерні вікна з інертним газом. Це дозволить покращити теплоізоляцію і зменшити витрати на опалення.
Також у «Калиноньці» встановлено сонячний колектор, який дасть змогу нагрівати воду в дошкільній установі у літній період завдяки сонячній енергій, без використання електрики.
У оновленому дитсадку встановлено і систему збору дощової води, яку використовуватимуть на технічні потреби, та систему вентиляції.
Встановлений індивідуальний тепловий пункт у дитсадку включає функцію погодозалежної автоматики. Вона дозволить автоматично підключати і відключати дитсадок від опалення при зміні температури повітря.
Крім того, у двох ігрових кімнатах на першому поверсі дитсадка встановлено «теплу підлогу», а фасад будівлі дитсадка утеплено вогнетривкою мінеральною ватою.
- У дитсадку тепер можна буде нагрівати воду трьома способами: від сонячного колектора, електричного тену та через індивідуальний тепловий пункт від тепломережі, - розповіла координатор проекту Світлана Підсосна.
Ремонт дитсадка передбачав і низку ремонтних робіт: перекриття даху, встановлення нових пожежних сходів, утеплення цоколю, заміну вхідних дверей, сантехніки, каналізаційної системи, заміну частини теплотраси від комунальної котельні до самої будівлі дошкільної установи.
- Ми не знаємо, скільки перебуватимемо на посаді, але це залишиться – дітям і людям, які тут працюють, - зазначив міський голова Жовкви Петро Вихопень.
Керівник департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергоефективності Львівської обласної державної адміністрації Михайло Мельник зазначив, що дитсадок №2 у Жовкві є найкращим на Львівщині.
- Такі комплексні технології, які тут є, - освітлення, система вентиляції, вікна, утеплення фасаду, індивідуальний тепловий пункт, - немає жоден садочок в області.
У свою чергу, ключовий експерт Команди підтримки проект «Угода мерів – Демонстраційні проекти» Максим Верещак нагадав, що Жовква є єдиним місто в Україні, яке, у рамках програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти», реалізовує не один, а два проекти.
- Цей дитсадок є демонстрацією того, скільки Європейський Союз зробив для України загалом і Жовкви зокрема.
Загальний кошторис проекту з реконструкції дошкільного навчального закладу №2 «Калинонька» у Жовкві склав 12 млн. 299 тис. грн. З них – близько 5 млн. грн. – це кошти, які були вкладені у системи теплопостачання, індивідуальний тепловий пункт, сонячний колектор та системи вентиляції.
80% коштів проекти – це гроші Європейського союзу, решта – обласного (2 млн. 230 тис.) та міського (1 млн. грн.) бюджетів.