< Попередня новина

02.10.2016 21:05 - давність новини: 8 р.
Автор:  Дворніков Андрій
Категорія: Податкова

"Підприємці на спрощеній системі сплачують єдиний внесок незалежно від того, отримували дохід чи ні"

Керівник Жовківського відділення Личаківської ОДПІ  Богдан Звізло надав коментар  щодо сплати ЄСВ підприємцями  "спрощенцями":
Для  фізичних осіб - підприємців платників єдиного податку єдиний внесок  нараховується  у розмірі 22%  на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
Мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.
З 01.05.2016 року мінімальна заробітна плата складає 1450 грн. Тобто, мінімальний страховий внесок  на період травень-листопад дорівнює: 1450*0,22 = 319 грн за місяць.
Право на звільнення від сплати єдиного внеску за себе мають фізичні особи - підприємці платники єдиного податку за умови, що вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
Таким чином, фізичні особи - підприємці платники єдиного податку сплачують єдиний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні.