< Попередня новина

22.04.2018 13:29 - давність новини: 6 р.
Автор:  Сиротюк Наталя
Категорія: Податкова

Переселенці із тимчасово окупованої території декларацію про майновий стан подають за місцем їх реєстрації як тимчасових переселенців

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.
Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання податкові декларації про свій майновий стан і доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом. Порядок подання річної Декларації визначено статтею 179 Податкового кодексу України.
Податковим кодексом також передбачено, що фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (п. 70.7 ст. 70 ПКУ).
Положенням про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 №822 встановлено, що фізичні особи – платники податків зобов’язані інформувати контролюючі органи про зміну даних шляхом подання заяви за формою №5ДР. Платнику податку, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний та/або має право подати податкову декларацію, у тому числі з метою реалізації права на податкову знижку, необхідно подати її за податковою адресою (за місцем реєстрації). Платник податку – переселенець, який вніс відомості про зміну місця проживання відповідно до Закону України від 11 грудня 2003 року № 1382-IV «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» із змінами та доповненнями, подає Декларацію до контролюючого органу за місцем його реєстрації як тимчасового переселенця за умови подання ним заяви за формою № 5ДР.