< Попередня новина

18.05.2017 08:29 - давність новини: 7 р.
Автор:  Клак Олена

Партнерство, що відкриває нові можливості!

Протягом кількох днів середини травня у місті Жовква перебувала делегація з міста Деліч, Німеччина.Як відомо, місто Жовква та місто Деліч уже чотири роки ведуть діалог у сфері енергоефективності. Такий вид співпраці є Know-how-партнерством і рідко зустрічається у інтернаціональній співпраці. На даний час міста намагаються розвинути свій діалог через проект «Партнерство з містами України», який реалізується Entgagment Globa lза дорученням Федерального міністерства Німеччини.
За фінансової підтримки вищенаведеного проекту було організовано візит німецької делегації у місто Жовкву. Основною метою візиту було обговорення та напрацювання спільного проекту для фінансування в рамках «Пакет швидкого запуску-Україна». А також, використовуючи нагоду, представники обох міст обмінювались думками щодо інших можливостей поглиблення та активізації співпраці. Делегати з міста Деліч відвідали кілька об’єктів у нашому місті, на яких уже впроваджені енергоефективні заходи, а саме
(1) ДНЗ No1, який минулого року утеплили, поставили рекуператори та частину енергоефективних вікон, а на даний час там проходять роботи із встановлення теплового насосу, що зробить садок енергонезалежним при опаленні взимку;
(2) ДНЗ No2, який став великим «будівельним майданчиком» цього року, так як там розпочалася повна енергоефективна модернізація будівлі;
(3) комунальну котельню по вул. Воїнів УПА, де встановлено два твердопаливні котли та систему автоматичної подачі палива, проведено заміну трубопроводів;
(4) Демонстраційний клас енергоефективних технологій у ЗОШ No3, який є прекрасним засобом для формування енергоощадної поведінки у молодого покоління. Інші об’єкти, такі як Індивідуальні теплові пункти на будівлях, комунальна котельня на вул. Лесі Українки, вуличне освітлення, не були продемонстровані у зв’язку з браком часу.Важливо відмітити, що окрім офіційних відносин, серед представників міста Жовква та Деліч формуються неформальні відносини. Так, пан доктор Фолькер Люффлер уже вдруге робить приватний спонсорський внесок у розмірі 1000 євро на розвиток місцевих садочків. Цього разу спонсорську допомогу пан Люффлер вручив колективу ДНЗ No1, які мріють придбати за ці кошти інтерактивну дошку.
Іншого дня представники міста Жовква та Деліч відвідали Торгово-промислову палату міста Львова, де їх привітав президент Дмитро Афтанас.Протягом усіх днів перебування представники вели переговори щодо майбутньої спільної діяльності на 2017 рік. За результатами візиту партнери домовились про наступне:
-Делегувати трьох спеціалістів із міста Жовква на стажування у місто Деліч попитанням енергозбереження. Представники міста Жовква виразили думку, що найбільш корисним для міста буде відправити на стажування енергоменеджера Андрія Дворнікова, технічного експерта Євгена Лаку та директора КП «Жовкватеплоенерго» Романа Курната.
-Провести спільну науково-практичну українсько-німецьку конференцію до Днів Енергії у місті Жовква. Прийняти участь у конференції уже виразили бажання не лише представники обох міст, а й Інститут інфраструктури та ресурсного менеджменту Ляйпцігського університету, KEMGmbH–Комунальний розвиток-Центральна Німеччина та Берлінський центр компетенції по великих населених пунктах в особі керівника Ральфа Проця.
-Залучити німецького технічного експерта для розробки технічних рішень дляенергоефективної модернізації кількох бюджетних установ у місті Жовква.Такі напрацювання є хорошим стартом для місцевих працівників з метою пошуку грантових коштів на реалізацію таких заходів.Найближчий місяць представники обох міст працюватимуть над оформленням документації, щоб можна було якомога швидше розпочати заплановану діяльність та закінчити до кінця 2017 року.Важливо, що активну спільну діяльність міста Жовква та Деліч планують не лише на 2017 рік, а мають вже конкретні пропозиції і на 2018 рік.