< Попередня новина

02.01.2019 10:13 - давність новини: 5 р.
Автор:  Андрій Масола
Категорія: Загальні новини

НАЙВИЗНАЧНІШІ ЛЬВІВ’ЯНИ - ЛЕГЕНДИ МУЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

27 грудня в Жовківській дитячій школі мистецтв відбувся концерт-лекція, на який мене запросили викладачі школи. Концерт присвячений Львівським композиторам-ювілярам Станіславу Людкевичу та Миколі Колессі.
Станіслав Пилипович Людкевич - видатний український композитор, диригент, музикознавець, фольклорист, педагог та суспільний діяч, один з найбільш вагомих діячів Західної України початку ХХ ст., який народився на Західній Україні - в місті Ярославі (нині входить до складу Польщі) і прожив цікаве та довге життя - композитор дожив до свого 100-річного ювілею. Людкевич виступав своєрідним каталізатором духовного життя Галичини.
Микола Філаретович Колесса - композитор, диригент, педагог. Народився в 1903році  в родині Філарета Колесси, який справедливо вважається фундатором української наукової музичної фольклористики. Життя Колесси, як і всього його славетного роду (рід Колесс - невід'ємна частка Галичини, і є своєрідною ілюстрацією багатьох етапів розвитку культури та науки цього регіону від другої половини ХІХ сторіччя і до нашого часу), тісно пов'язане з рідним краєм. З самого дитинства Микола належав до Пласту (українська організація скаутів, що сформувалася у 1912 році на території Галичини), та приймав активну участь у його діяльності. За це пізніше він був удостоєний однієї з найпочесніших своїх нагород - ордену "Вічного Вогню у Золоті".
Ведуча Надія Качмар цікаво та змістовно розповіла про життєвий та творчий шлях композиторів. У концерті прийняли участь учні та викладачі фортепіанного відділу та художні колективи.
Дуже тепло глядачі сприйняли виступ фортепіанного дуету у складі викладача Інни Питель та учениці 2класу Надії Дзьобас, які виконали Менует з «Сюїти танцювальних жанрів» Станіслава Людкевича.
У виконанні Народної хорової капели «Розточчя» керівник Володимир Орищак, прозвучали відомі  хорові твори: «Алилуя», колядки «Радість з неба» та «Во Вифлеємі» С. Людкевича, обробки народних пісень «Сива зозуленько», «В гаю зелененькім» Ф.Колесси, «Ой у полі криниченька», «Як ми прийшла карта» М.Колесси та багато інших.
Приємно, що викладачі та учні школи пропагують творчість цих видатних композиторів та виконують твори, які   поповнюють на сьогодні мистецьку скарбницю України.