< Попередня новина

16.12.2016 09:03 - давність новини: 7 р.
Автор:  Клак Олена
Категорія: Energo

Нагородження переможців конкурсів

Протягом останніх двох тижнів Фонд Східна Європа проводив кілька конкурсів між учнями ЗОШ №3 та мешканцями міста Жовква. А 15 грудня 2016 року у Демонстраційному класі енергоефективних технологій, що облаштовано Фондом в рамках проекту, який фінансується Європейським союзом, проходила церемонія нагородження переможців. Учасники, що стали кращими у одному з трьох конкурсів, отримали цінні призи – powerbank на сонячних батареях, світлодіодні настільні світильники, тематичні конструктори та солодощі. Одну учасницю також відзначили заохочувальним призом за особливі досягнення. Окрім участі у конкурсі всі учасники мали змогу більше дізнатися про проект, що реалізує у Жовкві Фонд Східна Європа, а також поспілкуватися з експертами фонду на актуальні питання енергозбереження.
Два конкурси проходили на базі Жовківської загальноосвітньої школи №3. До конкурсу есе на тему «Демонстраційний клас енергоефективних технологій: перспективи використання» виявили бажання долучитися 13 учнів різного віку. Конкурсна комісія визнала кращими роботи Ярослава Берко (11-Б), Діани Скебської (9-Б) та Тараса Сидола (8-Б). А заохочувальним призом в рамках цього конкурсу відзначили ученицю 6-А класу Вікторію-Катерину Лемішко.
Конкурс малюнків на тему енергозбереження дуже зацікавив школярів молодших класів. Організатори отримали 37 конкурсних робіт. Процедура відбору була надто складна, але шляхом дискусії кращими визнали роботи Юстини Білецької (3-А) , Олега Табали (5-А) та Максима Петріва (3-А).
Фонд Східна Європа також проводив загальноміський конкурс фотографій-селфі на тему енергоефективності. У конкурсі могли прийняти участь жителі міста будь-якого віку. Відбір кращих фото проводила не Конкурсна комісія, а самі ж мешканці міста Жовква шляхом голосування за кращі фотографії, які були виставлені на однойменній сторінці у соціальній мережі Фейсбук. Голосування тривало до вечора середи 14 грудня. За результатами голосування кращими були визнані фотографії Галини Лозинської, Анастасії Кісик та Андрія Мовчана. Андрій Мовчан відмовився від своєї призової винагороди і передав це право наступному учаснику, який набрав більше балів. Таким чином три повербенки на сонячних панелях дісталися двом першим переможцям, а також Вікторії Клин. Загалом на конкурс організатори отримали 12 фотографій, а участь в голосуванні прийняли більше 200 осіб.
Важливо відзначити, що усі учасники проявили значну креативність та високі знання на тему енергоефективності при підготовці конкурсних робіт. Деякі учасники проявляли навіть винахідливість. Сподіваємось, тема енергозбереження завжди залишатиметься у пам’яті мешканців міста Жовква, і спонукатиме їх до активних дій.
Нагадаємо, що Фонд Східна Європа реалізує проект ««Муніципальні партнерства для покращення енергоефективності у Самборі та Жовкві» у співпраці із міськими рада Жовкви та Самбора за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках програми «Демонстраційні проекти Угоди мерів». Мета проекту – підвищити енергоефективність в м. Самбір та м. Жовква завдяки модернізації муніципальної інфраструктури.
В рамках проекту Жовква та Самбір модернізують муніципальну інфраструктуру та отримують комплексну експертно-інформаційну підтримку, щоб суттєво покращити енергоефективність своїх міст і зменшити енергозалежність. Загальний бюджет проекту становить 874 736 євро, з яких 699 788 євро надає Європейський Союз, 66 007 – Фонд Східна Європа, 108 940 євро виділяються з обласного бюджету та бюджетів міст Жовква та Самбір.
У місті Жовква в рамках проекту проведено об’єднання тепломереж котелень по вул. Львівській 94 та вул. Воїнів УПА та замінено старі труби на нові попередньо ізольовані, у котельні по вул. Воїнів УПА встановлено два твердопаливні котли та систему автоматичної подачі палива, що дозволило відмовитись від використання газу для роботи центральної системи опалення у місті Жовква. Додатково планується облаштувати чотири Індивідуальні теплові пункти (ІТП) на чотирьох об’єктах, а саме у Школі мистецтв, Жовіківській ЗОШ №3, поліклініці та житловому багатоповерховому будинку по вул. Львівській 92. Окрім цього, в рамках проекту облаштовано Демонстраційний клас енергоефективних технологій у Жовківській ЗОШ №3, проведено навчання зацікавлених сторін та низку інформаційних зустрічей.