< Попередня новина

24.11.2020 13:11 - давність новини: 3 р.
Автор:  ТІЦ
Категорія: Загальні новини

Біосферний заповідник

Проект технічної допомоги Європейського Союзу "Біосферний заповідник"Розточчя" PBU2/0861/18

Що цікавого та корисного робиться зараз на Жовківщині та Яворівщині?
Триває реалізація проекту технічної допомоги Європейського Союзу «Біосферний заповідник «Розточчя» PBU2/0861/18 в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Головний Бенефіціар проекту Місцева туристична організація «Розточчя», місто Томашів Любельський, місто Жовква. До проекту планується залучити Яворівський національний природний парк розташований на території Українського Розточчя, вчителів, учнів, студентів, наукових працівників, представників органів місцевого самооврядування, бізнесу, громадських органі-зацій тощо. Тривалість проекту 7 місяців.
Для чого робиться цей транскордонний проект?
Загальна мета проекту - промоція культурної та природної спадщини, розвиток туристичних потоків за допомогою транскордонних заходів, створення платформи для обговорення сталого розвитку регіону з шанобливим ставленням до природи та людей.
Чи вплинула на реалізацію проекту пандемія COVID-19?
Так. Пандемія вплинула на реалізацію проекту по обидва боки кордону, як з польської так і з української сторони.
Головними заходами, запланованими у проекті є дві навчальні поїздки та дві конференції, що мають проводитись у Томашові Любельському та Жовкві. Проте, у зв’язку із всесвітньою пандемією COVID-19 процес реалізації проекту значно утруднюється, графік проведення вищезазначених заходів був зміщений декілька разів (через закриття кордонів держав та численні карантинні обмеження, коли існувала і знову існує заборона на масові заходи). Так, дводенна навчальна поїздка, що мала відбутись у Жовкві та була запланована на 25-26.06.2020 була перенесена на 26-27.08.2020, а згодом на 07-09.09.2020, але через перешкоди, що виникли у зв’язку з карантином, все ще так і не відбулась. Те саме стосується також і конференції, що теж мала відбутись у Жовкві 01-02.10.20, і була перенесена на 22-23.10.20, а також і відповідних поїздок до Польщі. На сьогоднішній день проведення цих масових заходів заплановане починаючи з січня 2021. Якщо пандемія і надалі продовжуватиметься, і карантинні обмеження стануть перешкодою і цього разу, потрібно буде продовжувати терміни реалізації проекту.
Добре, але чи попри це щось вдалося вже зробити?
Хоча навчальні поїздки та конференції ще не відбулись, проте нами було проведено певну роботу по їх підготовці. Так, скажімо, були проведені конкурсні відбори певних виконавців, зокрема щодо:
-    поселення та харчування учасників навчальної поїздки в м. Жовкву
-    надання послуг усного перекладу під час навчальних поїздок та конференцій
-    надання послуг модератора під час навчальної поїздки в Жовкву
-    надання послуг експертів (доповідачів) під час навчальної поїздки в Жовкву
-    також було проведено конкурсний відбір аудиторів.
В рамках реалізації проекту запланована промоція заходів у ньому. Зі сторони українського партне-ра це, зокрема, радіосюжети про «Біосферний заповідник «Розточчя» по радіо. Цей захід нами реа-лізований – в період з 19.10.2020 по 25.10.2020 на ТРК «Львівська хвиля» 66 разів лунали короткі радіоролики з інформацією про даний проект та промоцією новоствореної Місцевої асоціації орга-нів місцевого самоврядування «Єврорегіон Розточчя-Україна». Відповідну промоцію (радіосюжети) також було проведено і партнерами з польської сторони.
Окрім цього, промоція проекту проводилась також польськими партнерами у трьох інформаційних виданнях, та українським партнером, зокрема стаття про проект була опублікована в інформаційно-аналітичній газеті «Прикордоння», коротка довідка звучала на офіційному порталі «Вільного радіо» ( м. Жовква).
Ще щось буде робитися, чи це все?
Головним партнером готується до видання буклет «Транскордонний біосферний заповідник «Роз-точчя» (польською та українською мовою), який буде розповсюджуватися і під час навчальних поїздок та конференцій, і після закінчення проекту – його буде надано туристичним інформаційним пунктам, культурним центрам, а також школам по обидві сторони кордону; на етапі завершення виготовлення промоційних матеріалів (світловідбиваючі стрічок, олівців, сумок та ролл-апів з логотипами проекту та інформацією про нього), що теж будуть розповсюджені учасникам навчальних поїздок, а згодом поширені серед місцевого населення.
31.03.2020 були створені сторінки проекту у соціальній мережі «Facebook» (як з української так і з польської сторін), їхня ціль проведення промоційної кампанії проекту та висвітлення ходу його реалізації. Сторінки функціонуватимуть і по завершенні проекту.
Чи чули ви щось про Місцеву асоціацію органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Розточчя-Україна»?
Окремим пунктом варто виділити те, що одним з результатів плідної співпраці з Томашовим Любельським та реалізації проекту було створення Місцевої асоціації органів місцевого самоврядуван-ня «Єврорегіон Розточчя-Україна» (Жовква, Рава-Руська, Добросинсько-Магерівська громада, Яворів, Новояворівськ, Івано-Франкове), яка в майбутньому стане сталою інституцією зі сприяння соціально-економічного розвитку громад Розточчя і не тільки.
Підсумовуючи сказане, надалі сподіваємось, що ситуація із пандемією стабілізується, а ще краще – закінчиться взагалі. Тоді матимемо сприятливі умови для продовження реалізації даного проекту, його цікавих та корисних заходів, що розширять кругозір мешканців Жоквівщини, Яворівщини та Томашова Любельського щодо природних багатств наших земель.

За зміст несе відповідальність лише Жовківська міська рада і він не відображає позиції Європейського Союзу