< Попередня новина

22.10.2017 08:10 - давність новини: 7 р.
Автор:  Бучко Андрій
Категорія: Energo

«Барвінчата» - у теплі

У дошкільному навчальному закладі №1 «Барвінок» міста Жовкви у новому опалювальному сезоні вперше отримуватимуть тепло за допомогою сучасної технології. Так, цього року тут встановили тепловий насос.
Встановлення теплового насосу відбулося у рамках проекту «Розумне енергоспоживання для добробуту громад Львівщини». Його спільно реалізувала Жовківська міська рада з Фондом Східна Європа за підтримки за підтримки Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Роботи тривали влітку цього року. Через дитсадок вимушено не працював півтора місяця.
- Звісно, були незручності, але вони – варті того результату, який ми бачимо зараз, - тепло та приємно перебувати нашим діточкам та працівникам  у дитсадку, - розповіла завідувач дошкільного навчального закладу №1 «Барвінок» Надія Білан.
- Проблема з опаленням у нас була раніше – приміщення прогрівалися нерівномірно. Бувало так, що в одній дошкільній групі було так тепло – 20-22 градуса а у інших – ледь-ледь 16 градусів вдавалось досягти, - розповіли вихователі у «Барвінку».
Попри те, що офіційно опалювальний сезон ще не розпочався, у дитсадку вже тепло – адже тепловий насос сам регулює температуру всередині будівлі, втручання людини у її роботу немає. За показниками дистанційно слідкують фахівці.
- Ми лише записуємо показники лічильника. Звісно, електроенергії тепер споживаємо більше, аніж до цього, але якщо порівнювати з цінами на газопостачання, то економія суттєва, - розповів завідувач господарством ДНЗ №1 «Барвінок».
Зараз у дошкільному навчальному закладі температура у спальнях, ігрових кімнатах та інших приміщеннях, де найбільше часу проводять діти, складає, у середньому, 23 градуси за Цельсієм. Втім, це не межа, адже тепловий насос працює ще не на усю потужність.
Окрім встановлення теплового насосу, у «Барвінку» також замінили і систему опалення та встановили сонячний колектор. Останній – підігріває воду у адміністративному корпусі – для потреб пральні та кухні.
Тепловий насос здатен забезпечити ефективне теплопостачання навіть у 15-тиградусний мороз. Якщо температура повітря опуститься нижче, автоматично у дитсадку на належному рівні її підтримуватиме газова котельня, яка раніше була основною.
Загальна сума проекту зі встановлення теплового насоса, заміни системи опалення та встановлення сонячних колекторів склала 2 млн. 872 тис. 47 грн.
- Ми зачаровані тим, як працює тепловий насос. Рекомендуємо усім школам та дитсадкам переходити на таку систему опалення. Також вдячні Жовківській міській раді за те, що реалізували цей проект у нашому дитсадку. Дуже тішимось з того, як усе вийшло, - додала завідувач ДНЗ №1 «Барвінок».
Нагадаємо, у іншому дошкільному навчальному закладі Жовкви, дитсадку №2 «Калинонька», також відбулась реконструкція. У рамках проекту «Реалізація першого етапу модернізації комунальної котельні та району, що нею опалюється», який впроваджується у рамках програми «Демонстраційні Проекти – Угода Мерів», за кошти Європейського Союзу, там провели енергоефективні заходи, зокрема, встановили сонячний колектор, теплу підлогу, індивідуальний тепловий пункт, замінили системи вентиляції, теплопостачання, утеплили фасад, замінили дах та вікна.