< Попередня новина

30.03.2021 15:23 - давність новини: 3 р.
Автор:  Жовківська мр
Категорія: Загальні новини

Фонд соціального страхування України

Інформація  Жовківського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області щодо фінансування матеріального забезпечення.
Фонд соціального страхування України виплачує лікарняні та декретні у повному обсязі, однак сьогодні є затримки в строках фінансування.
Тривалість затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду.
Бюджет Фонду – це частка від єдиного внеску, який щомісяця сплачує застрахована особа або за неї сплачує роботодавець.
Від усієї суми зібраного ЄСВ до Фонду соціального страхування України направляється 9,5727 відсотка.
По мірі сплати ЄСВ роботодавцями ці кошти надходять на рахунок Фонду й одразу направляються на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат:
допомог по тимчасовій непрацездатності (лікарняні);
допомог по вагітності та пологах;
допомог на поховання;
страхових виплат потерпілим на виробництві тощо
Ще в листопаді 2020 року робочі органи виконавчої дирекції Фонду фінансували лікарняні і декретні упродовж одного робочого дня після отримання заяви-розрахунку від роботодавця (замість 10 робочих днів, визначених законодавством).
Однак сьогодні доходів Фонду не вистачає на покриття усіх прийнятих на фінансування допомог і виплат. Ця заборгованість була накопичена Фондом у грудні через різке зростання видатків. Це пов’язано із додатковим навантаженням, яке Фонд отримав через пандемію, – суттєво зросли видатки за лікарняними, також на нас було покладено фінансування самоізоляції працівників, страхові виплати медикам тощо.
Водночас, у багатьох випадках значні затримки в отриманні матеріального забезпечення застрахованими особами пов’язані не тільки із затримкою фінансування матеріального забезпечення Фондом соціального страхування України, а викликані несвоєчасним поданням страхувальниками до робочих органів виконавчої дирекції Фонду заяв-розрахунків.
Фонд здійснює фінансування на підставі отриманої від роботодавця заяви-розрахунку – саме від дати її подання, у першу чергу, залежить дата виплати.
Дізнатись дату прийняття робочим органом виконавчої дирекції Фонду заяви-розрахунку на виплату коштів можна на своєму підприємстві або у робочому органі виконавчої дирекції Фонду за місцем реєстрації роботодавця. Для цього застрахованій особі необхідно назвати номер свого ідентифікаційного коду.
Коли відома дата поданя заяви-розрахунку, слідкувати за виплатами можна онлайн у телеграм-каналі Фонду соціального страхування України: Телеграм канал, де в оперативному режимі оновлюється інформація щодо сум і дат, за які Фондом профінансовано матеріальне забезпечення і страхові виплати.
Зверніть увагу, що Фонд перераховує кошти для виплати допомоги на рахунок роботодавця, який, у свою чергу, здійснює виплати своїм працівникам. Зазвичай банківські операції займають декілька робочих днів.
Роботодавець має виплатити кошти у найближчий після дня призначення допомоги (отримання коштів від Фонду) строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Фонду соціального страхування України.
Інформацію щодо дати подання страхувальниками заяв-розрахунків з вашими лікарняними до Жовківського відділення УВД ФСС України у Львівській області, актуальну інформацію щодо фінансування заяв-розрахунків страхувальників ви можете отримати за телефонами відділення: 61-082.