< Попередня новина

11.01.2022 16:38 - давність новини: 2 р.
Автор:  Жовківська мр
Категорія: Загальні новини

Рука допомоги

З 1 січня 2022 року в Україні починає діяти державна програма під назвою „Рука допомоги“, яка перетворюватиме малозабезпечених і довготривалих безробітних на підприємців.
Порядок надання зазначеної допомоги затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 р. № 397  „Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей“.
Очікується, що нова програма стане дієвим механізмом виводу безробітних та інших отримувачів державної допомоги із стану бідності. Вона допоможе їм повернутися до активного соціального життя, а держава замість постійних виплат допомоги малозабезпеченим отримає податки від нових підприємців.
Механізм „Руки допомоги“ передбачає надання безробітним громадянам, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, коштів на поворотній основі розміром до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн) для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання і матеріалів. Вагома перевага цього механізму в тому, що допомогу можна повертати за рахунок сплачених у процесі підприємницької діяльності податків і соціальних внесків. Тобто, сума до повернення зменшуватиметься з кожним податковим платежем. Крім того, якщо такий підприємець працевлаштує ще двох осіб за направленням центру зайнятості, повертати допомогу державі буде не потрібно.
Покрокова інструкція за посиланням: посилання.
Порядок надання матеріальної допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї за посиланням: посилання.
Для отримання фінансової допомоги потрібно звернутись із заявою до центру зайнятості за місцем проживання. Працівники центру зайнятості нададуть учасникам бюджетної програми усі необхідні консультації із започаткування і ведення бізнесу та організовуватимуть для них безкоштовне професійне навчання.