< Попередня новина

15.04.2021 13:32 - давність новини: 3 р.
Автор:  Жовківська мр
Категорія: Загальні новини

Многая літа!

Днями святкує своє 90 річчя уродженець та почесний громадянин Жовкви, без винаходів якого не існувало б компанії Apple.
Любомир Романків – науковець світового рівня, винахідник процесів створення індуктивних і магніторезистивних мікроголовок для записування/зчитування інформації на жорстких дисках комп'ютерів. Навіть коротка біографія з Вікіпедії просто вражає. До прикладу - «… за значні досягнення отримав медаль Перкіна — найвищу відзнаку Товариства хімічної промисловості США (1993), медаль Вітторіо де Нора від Електрохімічного товариства США (1994), відзнаку пам'яті Морріса Н. Лібмана від IEEE (1994), Винахідник Року за версією Асоціації прав інтелектуальної власності Східного Нью-Йорку (2000) і Винахідник Року (Асоціація права інтелектуальної власності Нью-Йорку, 2001 рік). Отримав 13 нагород за видатні винаходи та внесок від IBM і 25 нагород за винаходи та досягнення. Занесений до престижних видань «Хто є хто в науковому світі» та в «Хто є хто в Америці». У березні 2012 року Любомир Романків введений до Зали національної слави США, є одним з десяти винахідників (разом зі Стівом Джобсом), удостоєних такої честі. Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня…».
Йому дозволили працювати у компанії IBM до 85 років, хоча зазвичай відправляли на пенсію у 65 років.
Окремою сторінкою життя Романківа зажди був ПЛАСТ. Незважаючи на інтенсивну наукову діяльність він завжди знаходив час для громадської праці. Довгий час очолював Головну Пластову Раду та дбав за розбудову ПЛАСТУ в Україні. Член НТШ, Академії інженерних наук ІВМ та Академії інженерних наук України. Діяч українських студентських та громадських організацій діаспори, член президії Світового Конгресу Українців.
Залишаючи з батьками рідне місто малий Любомир, мабуть, і гадки не мав, що його чекає у майбутньому. Існує вираз «Історія не знає умовного способу», але чи відкриття, які здійснив Романків, він би здійснив проживаючи у Жовкві? Можемо лише здогадуватись... Але знаємо точно - все життя він йшов до своїх здобутків завдяки наполегливій праці.
«Так, як світової кляси музикант мусить віддавати все своє єство та здібності для того, щоб добитися світового рівня, так і науковець мусить посвячувати безліч часу, праці, енергії, та все своє єство, всі здібності, щоб дійти до світової кляси і у ній вдержатися» (цитата з промови Романківа на врученні медалі Перкіна).
Гордимося земляком, гордимося, що ми - українці!