< Попередня новина

24.01.2019 09:26 - давність новини: 5 р.
Автор:  Мазан Андрій
Категорія: Загальні новини

День Соборності (день Злуки)

У вівторок, 22 січня, українці відзначили сторіччя Дня Соборності України – возз'єднання ЗУНР та УНР.
Основа нашої державності – єдність, воля  і незалежність. Це наша українська мрія, якої нас споконвіку  намагалися позбавити  її так звані сусіди.
У січні 1918-го року ця мрія набула явних обрисів - була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР, а на  територіях, які входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка. В кінці 1918-го року лідери цих двох держав  підписали  поєднувальний договір, який увійшов в  історію як «Акт злуки» та був публічно оприлюднений 22-січня 1919-го року в Києві на Софіївській площі. Акт злуки тоді так і залишився лише декларацією, але ми ніколи не втрачали надії.
І 22-го січня 1990-го року мільйони українців вишикувалися в справжній живий ланцюг, що розтягся від Києва до Львова, святкуючи День Соборності України.
     У 2019 році, відзначаючи  сторіччя з цієї нагоди у  містах України були заплановані різні святкові заходи. Політики та чиновники традиційно поклали квіти до пам'ятників Тарасові Шевченку та Михайлові Грушевському та запалили лампадки на могилах борців за незалежність
країни на полі почесних поховань.
 22 січня відбувся урочистий мітинг та  акція "Живий ланцюг соборності" і в місті Жовкві на площі Вічевій.
Духовенство різних конфесій об’єднались для спільної молитви та  звернулись з палкими патріотичними промовами до учасників мітингу. 
Від міської ради кошик з квітами був покладений до пам’ятника Героїв Небесної Сотні секретарем міськвиконкому Галиною Бліхарською та секретарем міської ради Андрієм Мазаном.
Завершився урочистий мітинг виступом Народної хорової капели «Розточчя» керівник Володимир Орищак. У виконанні хористів цього професійного колективу, які є постійними учасниками патріотичних та духовних заходів, прозвучали незабутні хорові твори: «Ой, у лузі червона калина» та «Боже Великий, Єдиний» М.Лисенка. До хорової капели долучилися всі учасники акції "Живий ланцюг соборності"
Єдність і свобода – це те, що робить нас гідними нащадками своїх батьків! І словами Великого Гімну-молитви «Боже Великий, Єдиний», нехай Господь всі свої ласки і щедроти зверне на наш народ і береже нашу велику країну  - Україну!